Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

joi, decembrie 20, 2012

Mâine e 21 decembrie. Vinee!


Mâine, 21 decembrie, Soarele va fi în mijlocul zilei cel mai aproape de linia orizontului, marcând solstiţiul de iarnă. La data acestui eveniment astronomic, Soarele răsare cu 23° 27' la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el "urcă" - ţinând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° - la numai 21° faţă de orizont. În consecinţă, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 16 ore şi 10 minute. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.
Momentul solstiţiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea în mod corespunzător.
Anul acesta, solstiţiul de iarnă va avea loc pe 21 decembrie la ora 13:11. În 2013 evenimentul astronomic va avea loc pe aceeaşi dată, la ora 19:11, în timp ce în următorii doi ani se va petrece pe data de 22 decembrie.
În Bacău, cea mai scurtă zi a anului va avea 8 ore și 34 de minute, Soarele răsărind mâine la 7,54 și va apune la ora 16,28.
Prognoza meteo anunță o zi extrem de toridă :)

Foto: gaisma.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu