Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

luni, februarie 04, 2013

Romeo Stavarache a pledat în faţa comisarului european Almunia pentru continuarea acordării de ajutoare de stat în plan regional


   Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a pledat, în faţa comisarului european pentru concurenţă Joaquin Almunia, prezent la sesiunea plenară a Comitetului Regiunilor de la Bruxelles, pentru înscrierea posibilităţii de acordare de ajutoare de stat regionale şi în următorul exerciţiu financiar 2014-2020 proiectat de Uniunea Europeană. Stavarache, care este raportor al Comitetului Regiunilor din UE pe regulamentul fondului de coeziune 2014-2020, a declarat sâmbătă, că i-a solicitat lui Almunia ca toţi factorii interesaţi să fie consultaţi în prealabil cu privire la revizuirea liniilor directoare pentru ajutoarele de stat regionale.
    ''Pentru noi, reprezentanţii autorităţilor regionale şi locale, este foarte important să fim consultaţi pe tema acordării ajutoarelor de stat regionale şi în ce condiţii pot fi ele acordate în următorul exerciţiu financiar 2014-2020. În calitate de primar al unei localităţi cu aproape 200.000 de locuitori, municipiul Bacău din România, sunt pe deplin conştient de importanţa ajutorului de stat regional pentru susţinerea economiei, stimularea creşterii economice şi crearea de noi locuri de muncă. Dezvoltarea pieţelor locale, a serviciilor publice şi modul cum se pot folosi diversele instrumente de politici publice, inclusiv ajutoarele de stat, ne preocupă în mod direct", a accentuat Romeo Stavarache, adresându-se comisarului Almunia.
    Potrivit primarului, ''nu trebuie scăpat din vedere faptul că ajutorul de stat acordat într-o anumită regiune poate avea consecinţe negative semnificative pentru un concurent dintr-un alt stat membru care nu beneficiază de un tratament similar". El a adăugat că trebuie să se ţină seama că nu este întotdeauna uşor pentru regiunile sărace să-şi atragă investitori ca să se dezvolte economic şi, în aceste cazuri, ajutorul de stat regional poate fi un instrument util şi eficient.
    ''Mă gândesc şi la regiunile care se confruntă cu dezavantaje geografice, cum ar fi regiunile ultraperiferice; acestea au provocări deosebite în atragerea de investiţii. Ajutorul de stat acordat în contextul investiţiilor noi poate aduce un impuls semnificativ la creşterea economică şi crearea locurilor de muncă în regiuni. Domeniul inovaţiei, clusterele şi centrele de excelenţă sunt, cred, factori determinanţi ai creşterii regionale şi locale. Un exemplu elocvent ar fi investiţiile în economia verde", a completat primarul Bacăului în intervenţia sa din cadrul dezbaterii. Romeo Stavarache s-a declarat ''foarte mulţumit'' pentru că noile orientări vizate de comisarul european pentru concurenţă prevăd deja ''un tratament favorabil pentru ajutorul de stat din sectorul IMM-urilor", menţionând că ''grupul ALDE din CoR este încântat". ''Totuşi, avem unele îndoieli cu privire la tratamentul aplicat categoriei de companii de talie mijlocie care sunt peste pragul IMM-urilor, dar care nu pot fi nici încadrate în categoria companiilor de talie mare", i-a mai spus Stavarache comisarului Almunia pe care l-a rugat să ia în calcul ''cerinţele specifice ale unor asemenea tipuri de companii". 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu