Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

marți, aprilie 09, 2013

Bacăul şi calitatea vieţii: pe ce loc ne aflăm? - analiză Gândul


      Băcăuanii sunt printre cei mai "cinstiţi" locuitori din România, rata criminalităţii din judeţ fiind de două ori mai mică decât media naţională, respectiv a patra cea mai scăzută din ţară. Pe de altă parte însă, locuitorii din Bacău trăiesc, în medie, cu un an mai puţin decât românii din alte regiuni, judeţul având una dintre cele mai mici speranţe de viaţă din ţară.
     
     Judeţul Bacău s-a clasat pe locul 23 în topul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, clasament realizat de gândul pe baza unor punctaje acordate în funcţie de şapte indicatori socio-economici relevanţi.
    Cu doar 129 de persoane condamnate la 100.000 de locuitori, judeţul Bacău ocupă locul patru în topul privind cea mai mică rată a criminalităţii din România, după Ilfov, Vâlcea şi Buzău, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
    Un alt indicator care a tras în jos media judeţului este procentul locuinţelor conectate la reţeaua de canalizare, circa 54,1%, precum şi la productivitatea locuitorilor, respectiv contribuţia fiecărui băcăuan la economia locală.
     În judeţul Bacău, indicatorul PIB pe cap de locuitor este de numai 4626 de euro, cu 32% sub media naţională de 6.826 de euro.
   Un aport semnificativ la economia locală îl au două dintre cele mai mari companii de drumuri din România, respectiv Spedition UMB şi Tehnostrade, firme controlate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, supranumit „regele asfaltului”. Împreună, cele două companii au avut în 2011 afaceri de peste 321 de milioane de euro şi au asigurat locuri de muncă pentru circa 1.300 de persoane. Un alt jucător important la nivel naţional, cu „rădăcini” în Bacău este lanţul de magazine de bricolaj Dedeman care a avut în 2011 o cifră de afaceri de peste 475,7 de milioane de euro şi circa 4.640 de angajaţi, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanţelor Publice.
 Indicii luaţi în calcul în realizarea clasamentului au fost:
- rata şomajului înregistrată în fiecare judeţ al ţării (date ANOFM aferente lunii decembrie 2012)
- salariul mediu net câştigat de angajaţii din fiecare judeţ (date INS aferente lunii decembrie 2012)
- PIB per capita estimat pentru anul 2013 (date CNP)
- speranţa de viaţă la naştere a locuitorilor judeţelor din România (date INS aferente anului 2010)
- procentul gospodăriilor dotate cu instalaţii de canalizare din fiecare judeţ (date INS obţinute în cadrul Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011)
- rata criminalităţii din fiecare judeţ al României – numărul de condamnări definitive la fiecare 100.000 de locuitori (date INS aferente anului 2011)

- suprafaţa spaţiilor verzi din zonele urbane ale fiecărui judeţ (date INS aferente anului 2011).
Sursa: gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu