Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

duminică, decembrie 08, 2013

Bazinul carbonifer Comăneşti: ipostaze trecute. realităţi actuale...

    Cităm din monografia oraşului Comăneşti: “Dintre ramurile industriale, oraşul Comăneşti era cunoscut mai ales prin Industria carboniferă, cu atestare certă din anul 1836. Primele vapoare care funcţionau cu aburi în sec.XIX între Dunăre şi Viena şi fabricile de morărit de la Iaşi utilizau cărbunele de Comăneşti. Bazinul carbonifer Comăneşti a fost singura sursă principală de astfel de combustibil din jumătatea de răsărit a României. În sec.XX, cantitatea de cărbune extras anual a început cu 10.000 tone anual în anul 1900 ajungând la 500.000 tone anual în 1989. În anul 2000 s-au închis minele de cărbune din Comăneşti din cauza costurilor mari de exploatare”
       În colajul de mai jos putem observa ruinele actuale de la Rafira, una din cele trei  mine ale RAL-ului, care, alături de exploatările Asău şi Lumina. reprezenta un sector foarte important al marii întreprinderi comăneştene...
Clic pentru mărire. (foto: Florin Cozma)
   În final ne-ar putea mângâia vorba latinului: Tempora mutantur et nos mutamur in illis (Timpurile se schimbă, şi noi în ele). Sau poate mai bine: Errare humanum est sed perseverare diabolicum ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu