Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

vineri, decembrie 26, 2014

Fantome lacustre: Lacul Belci

     Paradoxal, chiar şi după două decenii, îl mai găsim în destule hărţi care se laudă cu “actualizare la zi” sau pe diverse site-uri de prezentare a judeţului, la secţiunea “obiective turistice” (!). Dispariţia acumulării de 12 milioane de metri cubi a rămas însă vie în memoria localnicilor. Imaginea dezastrului ne-o oferă Elena Ţintaru, în articolul din cotidianul "Deşteptarea", O catastrofa despre care nu as fi putut sa scriu inainte de Revolutie:
            Era pe la sfârsitul lunii iulie 1991. In noaptea de 28 spre 29 iulie, pe Valea Muntelui, in toata zona Moinestiului si a Onestiului a fost un adevarat potop. In numai o ora si jumatate in bazinul râului Tazlau s-au inregistrat precipitatii de 95,6 l/mp, iar la statia de la Livezi au fost 148,8 l/mp. Din aceasta cauza, debitul lacului de la barajul Belci, din apropiere de Onesti, primul baraj de pamânt din tara, construit in perioada 1958-1962, a crescut de la 6 mc/s la 1.800 mc/s.
            La ora 2.15, apa din lac a inceput sa deverseze peste coronamentul barajului si sa il tot erodeze. In dimineata zilei de 29 iulie, pe la ora 6.00, barajul s-a prabusit si valuri de 9 metri inaltime au navalit peste satul Slobozia, maturând de aici tot ceea ce au intâlnit in cale: copii, femei, barbati, animale, case, acareturi, copaci etc. In urma au lasat o imagine apocaliptica.”
Galerie foto: click aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu