Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

sâmbătă, martie 12, 2016

City break în Bacău. Why not?

Primiţi un telefon de la un vechi prieten care îşi anunţă disponibilitatea de a veni în week-end, după mulţi ani, în Bacău. Dincolo de bucuria revederii, începeţi să vă puneţi întrebări: Ce fac cu el? Unde îl scot în oraş, pentru a petrece un sfârşit de săptămână cât mai agreabil? Care ar fi cele mai potrivite destinaţii urbane care să ne ofere un program diversificat? Am încercat să răspund acestui studiu de caz dilematic printr-un chestionar cu titlul „10 destinaţii de week-end în Bacău” care a fost aplicat în perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016 unui număr de 164 de elevi cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani. Au fost oferite în total 1614 răspunsuri care au menţionat 149 destinaţii din categorii foarte diverse: cultură, sport, agrement, alimentaţie publică, culte etc. 15 dintre aceste destinaţii au întrunit cel mai mare număr din partea respondenţilor (peste 20% din numărul participanţilor la chestionar). Rezultatul îl puteţi analiza spaţial pe harta de mai jos. Desigur, nu putem vorbi de un eşantion reprezentativ la scara municipiului, având în vedere grupa de vârstă şi reprezentativitatea oferită de un singur liceu vizat de acest chestionar. Răspunsurile oferite (care vor fi detaliate în perioada următoare pentru fiecare domeniu major) şi topul rezultat (destinaţiile fiind numerotate pe hartă strict în ordinea descrescătoare a preferinţelor) relevându-ne posibile puncte de plecare pentru un demers mai cuprinzător: De de X şi nu Y? Cum de…? Nu cumva managementul Z…? Este posibil ca….? Nu ar trebui să...?
Astfel de mici exerciţii analitice, aplicativ-utilitare, sunt mai mult decât necesare din punct de vedere urbanistic. Ele pot conduce la schimbarea unor percepţii referitoare la imaginea urbană, o mai bună vizibilitate oferită unor instituţii/obiective, luarea unor decizii responsabile din partea edililor  în ceea ce priveşte obiectivele de investiţii ş.a.m.d. Deocamdată nu prea ştim exact când vom avea un  veritabil city break revigorant, care să reprezinte Bacăul... Week-end plăcut! Se poate totuşi şi la noi, să ştiţi...
Update 14 ianuarie. Să detaliem un pic rezultatele chestionarului. Care sunt cele mai atractive destinaţii de week-end?
1. Arena Mall. Ne place sau nu ne place idea, mall-ul din reşedinţa judeţului reprezintă obiectivul - magnet. Galeriile comerciale, sălile de cinema, restaurantele, cafenelele, mâncărurile tip fast-food, amenajările pentru fitness şi agrement formează un mix irezistibil nu doar pentru adolescenţi. O valoare excepţională a ratei răspunsurilor: 91% dintre respondenţi!
2. Parcul “Cancicov”. Personal nu mă miră această poziţionare (rezultat al celor peste 80% dintre răspunsuri) care demonstrează perenitatea acestei destinaţii îndrăgite. Evident, aici vorbim de o funcţionalitate complexă şi nu doar de un simplu spaţiu verde. Simbol identitar al oraşului (poate că nu aleator a fost trecut de cele mai multe ori în capul listei celor chestionaţi…), parcul necesită o reamenajare peisagistică coerentă, beneficiind de experienţa unor adevăraţi specialişti în domeniu, pe măsura importanţei sale…
3. Teatrul “Bacovia” Mai mult decât îmbucurător, o piesă de teatru vizionată în week-end reprezintă o opţiune serioasă pentru 57% dintre respondenţi. Dincolo de culisele controverselor financiare care au urmat festivalului Theaterstock, se pare că gustul pentru teatru s-a intensificat la generaţia tânără…
4. “The Stage” (35%) – preferatul intervievaţilor. Frecvenţa şi calitatea spectacolelor oferite de artiştii invitaţi par a fi punctele forte.
5  Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu”  (33%). Ofertă muzeală tot mai variată, spaţiu expoziţional generos, localizare favorabilă. Profesioniştii muzeului vin permanent cu noi provocări, ceea ce se observă şi la creşterea audienţei nu doar cu ocazia “Nopţii Muzeelor”
6 Gepex Park (33%). Puncte forte complementare: patinoarul şi piscinele, plus bonusul oferit de fotbalul indoor sau meciurile de la TV, cu o bere luată pe terasă...înainte, în timpul sau după...
7 Insula de agrement. Probabil că inerţia oferită de lucrările de modernizare au micşorat scorul final (32% dintre respondenţi) pentru un obiectiv iubit de băcăuani, care în alte împrejurări (chestionar PUG Bacău 2011, cercetare personală 2010) a generat în rândul intervievaţilor o pondere semnificativ mai ridicată. Toată lumea aşteaptă deocamdată finalizarea proiectului...
8. Bazinul olimpic de inot: 26% pentru sport de performanţă, agrement sau doar bălăceală. Probabil că şi „Splash! Vedete la apă” a adus un plus de vizibilitate în rândul adolescenţilor, nu toţi încadrabili la categoria „Mens sana in corpore sano”
9. Parcul  Gherăeşti: 24% pentru aer (mai) curat, tradiţionalele grătare, role şi biciclete. De-a lungul timpului am auzit de câteva variante de schimbare în bine a fizionomiei acestui parc. Toate au rămas deocamdată pe hârtie. Ar fi cazul de măsuri serioase! 
10. Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea". Un scor al vizibilităţii de 19,5%, zic eu destul de redus comparativ cu eforturile făcute în ultimii ani pentru organizarea unor expoziţii cât se poate de atractive, ieşite din clasicul „vitrinelor prăfuite”.
11. Viking's Pub (19,5%). Poate că am să intru şi eu de curiozitate, în căutarea unui suflu tineresc...
12. Observatorul Astronomic „Victor Anestin”. Cu adevărat un obiectiv special, la care nu multe oraşe au acces. De aşteptat finalizarea lucrărilor de modernizare. De afară lucrurile arată tare bine, să vedem ce facem cu abordarea internă...Oraşul chiar ar avea mult de câştigat. Deocamdată 19%, la egalitate cu locurile 13-14.
13. Parcul Catedralei (19%). Din punctul meu de vedere, un mare câştig urbanistic adus Bacăului ultimilor două decenii.
14. Restaurant „Piazzetta”. Interesant când eşti pe picior de egalitate cu un observator astronomic şi cu un Central Park  :)
15. Business Time Coffee. Tot 19% veniţi pe filiera unei frumoase perspective oferite de ultimul etaj al clădirii, după cum au precizat ceu mai mulţi dintre respondenţi.
  Alte idei care se pot extrage din acest mic studiu explorator al imaginii urbane băcăuane:
-au fost menţionate 15 obiective culturale, care au însumat 302 răspunsuri (18,7%). Un scor satisfăcător ar spune destui, mai ales dacă ne uităm şi prin jur (ex: studiul recent privind consumul cultural în Iaşi vs Cluj-Napoca). Au punctat aici: Teatrul de Vară “Radu Beligan” (15,2%), Biblioteca Judeţeană “Costache Sturdza”(10,3%), Casa  de Cultură (7% !), Muzeul de Artă (4,2%), Casa memorială “George Bacovia” (un neverosimil 3,6%...), Casa memorială Nicu Enea (1,8%), Galeriile de Artă (1,2%) ş.a.
-zona “sport, natură, agrement” a reuşit să adune 29 destinaţii cu 527 răspunsuri (32,6% din totalul răspunsurilor). Îmbucurătoare prezenţa Lacului Bacău II între opţiuni (12,8%), prea puţin însă faţă de ceea ce ne dorim în viitor (“întoarcerea Bacăului cu faţă către apă”). Parcul Trandafirilor (11%) şi piscinele “Aqua Club” de la intrarea în Parcul  Gherăeşti (8,5%) sunt printre preferinţele elevilor;
-sectorul de loisir format din multitudinea de cafenele, baruri, restaurante, cluburi, pub-uri, unităţi fast-food, este de departe magnetul cu cea mai amplă repartiţie spaţială: 59 obiective alese ca destinaţii de week-end, 463 răspunsuri (28,6%). În mod cert, cu această ocazie m-am documentat mai ceva decât o incursiune în “Pagini Aurii”. Luca, Valhalla, Mignon, Subway 4, Vanity, au reuşit să strângă fiecare între 9 şi 11 procente.
- domeniul de shopping este “zdrobit” de Arena Mall, care, şi fără bonusul oferit de Cinena City, a atras 73% dintre opţiuni. Locul II este ocupat de Cora, la mare distanţă (4%).
- în zona “culte – patrimoniu” am cuantificat 11 obiective şi 102 răspunsuri (6,3%). Extrem de puţin pentru Biserica “Precista” (12,2%), un adevărat simbol identitar al oraşului, rămas în urma impunătoarei catedrale ortodoxe (15%). Menţionări anemice au primit bisericile Sf. Nicolae şi Fericitul Ieremia.

   Vă las pe dumneavoastră să extrageţi concluziile sub formă de ulei esenţial. Eu mă opresc deocamdată aici, aducându-mi aminte de un pasaj citit în Jan Gehl – Cities for People: “Un oraş bun este ca o petrecere bună. Oamenii stau mai mult pentru că se simt bine” Nu-i aşa? O săptămână faină şi un city break pe cinste la final! Unde? În Bacău...desigur!

Un comentariu:

  1. Domnule profesor, felicitări pentru studiu! Dacă elevii ar avea şansa de a vedea obiective, similare cu cele din lista preferinţelor, în alte oraşe europene, cu siguranţă, şi-ar schimba preferinţele. Mă surprinde faptul că nu apare ca preferinţă în top 15 (măcar) nicio biserică sau catedrală, veche sau nouă, dar, apar cluburile şi restaurantele... Nu mă refer la o criză a credinţei elevilor ci la dezinteresul faţă de evoluţia socială a urbei, evoluţie care a avut bisericile drept puncte de înfrăţire a cetăţenilor şi de lansare a acţiunilor comune utile vieţii lor. Prezentându-i unui vizitator străin o biserică veche îi demonstrezi, implicit, că oraşul îşi are rădăcinile pornite cel puţin din Evul Mediu şi că strămoşii noştri au avut viaţă socială activă cu sute de ani în urmă...

    RăspundețiȘtergere