Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

miercuri, februarie 01, 2017

Bacăul de altădată a devenit şi mai îndepărtat...

    Bacăul a sărăcit din nou. Oraşul a pierdut pasiunea pe care Vladimir Lucaveţchi i-a arătat-o decenii de-a rândul. Un adevărat cronicar modern, singurul de altfel care a reuşit să închege, din puţinul rămas, o moştenire cinematografică excepţională pentru necesare aduceri aminte ale unui trecut obscur şi luminos totodată, prin contradictoriul lor. Documentarul “Bacăul de altădată” ne va rămâne însă moştenire în noua era digitală. Pentru mulţi băcăuani, istoria recentă a oraşului începe şi se confundă cu această peliculă. Pentru mulţi băcăuani se mai adaugă acum o clipă de tristeţe...Trebuie să fim convinşi însă că de acolo de Sus, Vladimir Lucaveţchi va continua să filmeze – din unghiuri şi perspective inedite  – noi şi noi episoade ale devenirii Bacăului!
   Notă: Fotografia a fost făcută acum un deceniu şi jumătate, în micul cineclub amenajat în interiorul Casei de Cultură. Cele 60 de minute petrecute atunci în compania domnului Lucaveţchi m-au urmărit mult timp...Mai mult ca sigur, acele clipe au avut darul să-mi deschidă noi orizonturi spre trecutul oraşului. Întreaga mea gratitudine!

Un comentariu:

  1. Um om care și-a făcut datoria față de concetățeni: a lăsat generațiilor viitoare dovezi certe ale istoriei colectivității în care a trăit. Merge la cele veșnice pe un drum presărat cu lacrimile și recunoștința concitadinilor. Să-l pomenim veșnic!

    RăspundețiȘtergere