Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

miercuri, octombrie 27, 2021

Exerciţiu de imaginaţie pe strada Ioniță Sandu Sturza...

 Dacă veți trece pe strada Ioniță Sandu Sturza, faceți pentru câteva clipe un exercițiu de imaginație pentru memoria locală... Trei-patru generații îi rămân credincioase, dar dacă adevărul lor nu e păstrat la timp, se va pierde și ar fi mare păcat...


Foto stânga, în fundal: Biserica Armenească, 1941, colecția Octav Olaru, coloriaj digital ing. Mihai Ceucă. Foto dreapta: situația actuală.

      Ing. Mihai Ceucă, Addenda la albumul documentar O bijuterie pierdută: “Cu regretul de a fi descoperită după tipărirea cărții, semnalez o poză de epocă din fototeca Octav Olaru, păstrător al patrimoniului cultural băcăun. Poza ne destăinuie amplasarea Bisericii Armenești în vecinătatea casei cu nr.26 de pe fosta Stradă Armenească (devenită 6 Martie și, apoi I.S.Sturza). Rămasă, din fericire, încă în picioare, reparată și funcțională, casa Nr.26 este un martor incontestabil al existențai bisericii. Păcat că imobilul a fost „reparat” și nu „restaurat”, dar apelând la clasica vorbă românească ”bun și așa...” să ne bucurăm, fie și pe jumătate, că se mai păstrează încă o urmă a istoriei locale.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu