Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

miercuri, decembrie 14, 2022

Mozaic termic băcăuan

    În această dimineaţă am avut parte de cele mai scăzute temperaturi din sezonul rece 2022-2023. La staţia meteo Bacău, ANM a transmis - 7,7 C la ora 7,00 şi - 7,9 C la ora 8,00. Au fost condiţii prielnice (regim anticiclonal, cer senin) pentru a face un mic transect meteo (semi)matinal între cartierul Nord şi marginea Parcului "Cancicov". Rezultatul îl puteţi vedea în imaginile de mai jos:


Fig. 1 şi 2: Transect termic în municipiul Bacău, 14 decembrie 2022

    Efectul de insulă de căldură urbană a fost astăzi foarte clar evidenţiat chiar şi după răsăritul Soarelui. Cele mai ridicate temperaturi s-au înregistrat pe str. 9 Mai (între Şcoala "Constantin Platon" şi Policlinica Veche (-3,9 ...-3,8 C), într-o zonă construită compactă din centrul oraşului. Faţă de valorile ANM, am avut deci temperaturi cu 3,5 C - 4 C mai mari decât cele înregistrate pe platforma meteo din vestul oraşului, în cartierul CFR, la o diferenţă altitudinală de cca 10 m faţă de sectorul "cald" al trekkingului nostru. De remarcat şi rolul verdelui urban, exprimat prin temperaturi mai scăzute şi umiditatea relativă a aerului cu valori mai mari (fig. 2).
    La ora 8,00, măsurătoarea expediţionară din faţa C.N. "Gh. Vrănceanu" indica o valoare de - 5,3 C, cu 2,6 C mai mult decât valoarea oficială a ANM.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu