Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

sâmbătă, februarie 11, 2023

Valea Siretului: inversiuni termice şi insula de căldură urbană

 Atunci când cercetările geografice de anvergură evidenţiază magistral trăsăturile climatice ale Moldovei:

“Valea Siretului este cunoscută din punct de vedere climatic prin caracteristicile sale cvasidepresionare, manifestate sub multiple aspecte de manifestare a fenomenelor meteorologice. În acest sens, se remarcă mai ales potențialul de înregistrate a unor temperaturi minime extrem de coborâte în timpul iernii, în arealele sale cele mai joase din lungul albiei majore. Astfel, în perioada interbelică, stația Păncești-Dragomirești situată în acea vreme în apropiere de Roman, stație ce făcea parte din primele stații meteorologice din România înființată înainte de 1900, înregistra una din valorile cele mai reduse la nivel național, de -35.0 C. Chiar și această stație era situată însă pe terasa principala a Siretului de pe partea dreaptă. În mod invariabil, în situații sinoptice precum cele din zilele acestea, temperaturile sunt cele mai reduse la nivelul albiei majore, în zona cea mai joasă în profil transversal, acolo unde aerul rece se stabilizează gravitațional. Terasele râului, preferate nu întâmplător de cele mai multe din așezările omenești, sunt ceva mai calde, iar valorile maxime sunt atinse la nivelul interfluviilor învecinate. Astfel, asistăm la inversiuni de temperatură impresionante, asupra cărora avem, grație unor măsurători din nopțile trecute, în premieră, o imagine edificatoare.

Două transecte de acest fel în ultimele două dimineți ne indică inversiuni de temperatură între albia majoră și interfluviile învecinate ce depășesc 10C. De asemenea, minimele din albia Siretului sunt mai reduse decât cele de la stațiile oficiale ale ANM - situate pe terasele Siretului sau Bistriței în cazul Bacăului -  pe care le putem urmări în mod sistematic pe siteul ANM, cu 3-4 C. Temperatura în astfel de situații urmărește fidel altitudinea, în cel mai veritabil mod depresionar. Unul dintre puținii factori perturbatori de la topografie îl constituie așezările care pot aduce un plus de căldură. Acest lucru este vizibil pentru orașul Bacău ce anulează prin insula sa de căldură temperaturile cu siguranță mai reduse manifestate și în valea Bistriței.  

Cele două transecte din dimineţile zilelor de 9 şi 10 februarie 2023. Sursa: Meteo Moldova

Rezultatele de față sunt derivate din activitățile proiectului UCLAR (https://www.geo.uaic.ro/uclar/) fiind realizate cu sprijinul colegilor Asist. dr. Petrică Bistricean și Prof. Bogdan Pădurariu cărora le mulțumim pentru dinamismul matinal. De altfel, valul de frig traversat pe lângă caracteristicile sale meteorologice o mai are și pe cea de a fi probabil cel mai monitorizat val de frig de prin părțile noastre și vom mai reda câteva rezultate și aici în perioada următoare” (Conf. dr. Lucian Sfîcă pe pagina Meteo Moldova).


Notă: boldirea a fost făcută de subsemnatul, pentru facilitarea lecturii.

Variaţia temperaturii şi evidenţierea altitudinii transectului 
efectuat de prof. Bogdan Pădurariu pentru zona Bacăului (10 februarie 2023)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu