Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

miercuri, februarie 09, 2011

Bugetul Bacăului vs cele mai bogate oraşe

         La începutul anului, media locală anunţa votarea bugetului local al municipiului Bacău pentru anul 2011. Un buget comparabil ca valoare, cu cel de anul trecut: 345 milioane lei, aproximativ 83,3 milioane euro. De curiozitate, am căutat o situaţie cu bugetele locale ale celorlalte oraşe mari, pentru a vedea unde ne clasăm în topul celor mai bogate localităţi. Nu am găsit o statistică, doar câteva informaţii disparate prin ziarele financiare.
            Ar fi fost interesant de făcut o corelaţie între mărimea demografică şi fondurile disponibile. În reţeaua urbană naţională, formată actualmente din 320 de oraşe, Bacăul face parte din categoria oraşelor mari, al doisprezecelea ca număr de locuitori. Ca buget, rămâne de văzut… Oricum, suntem la mare diferenţă de oraşele din eşalonul superior, metropolele regionale, care au la dispoziţie sume considerabil mai mari: Cluj-Napoca 863 milioane lei, Timişoara 700,  Iaşul 630, Constanţa 531, Craiova 400. Curios este că totuşi ne clasăm mai bine decât oraşe mai dinamice economic din Transilvania sau vestul ţării, exemplul cel mai concludent fiind fosta capitală europeană a culturii în 2007, Sibiul, care pentru acest an are alocat un buget de 284 milioane lei.
            Criza economică din ultimii doi ani şi-a spus însă cuvântul pentru majoritatea oraşelor, dovadă fiind bugetele existente la nivelul anului 2008 (foto, sursa: Ziarul Financiar), când recesiunea nu atinsese naţia şi România duduia de zor…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu