Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

duminică, iunie 12, 2011

Sfânta Treime la Bacău

     Mâine, în prima zi dupa Rusalii, băcăuanii sunt aşteptaţi la hramul bisericii “Sfânta Treime” din cimitirul “Central”. Lăcaşul de cult este unul dintre cele cele mai vechi din Bacău, fiind construit în anul 1872, slujba de sfinţire având loc la data de 14 octombrie 1885.  Obiectivul a rămas timp de câteva decenii bune cel mai înaintat avanpost sudic al oraşului, depăşit abia în 1939 de biserica “Sfântul Gheorghe.”
     Între anii 1958 şi 1989, parohia a fost desfiinţată de regimul comunist, biserica a fost închisă, fiind transformată în magazie şi apoi în capelă mortuară.
     Zidită din cărămidă şi acoperită cu tablă zincată, sfântul lăcaş are formă de cruce şi dimensiuni mai modeste comparativ cu alte biserici: 16 m lungime, 9,4 m lăţime, 10,6 m înălţime. Zidurile au în schimb o grosime apreciabilă (0,9 m) . Pictura bisericii a fost executată în stilul Renaşterii de către Basarab şi Ballanek, astăzi păstrându-se doar catapeteasma.
    Lăcaşul de cult este propus pentru includerea în categoria monumentelor istorice din municipiul Bacău.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu