Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

joi, august 04, 2011

Locuri de cinstire: Cimitirul Eroilor "Lazaret" din Bacău

         Puţin cunoscut de băcăuani, Cimitirul Eroilor „Lazaret” are o istorie aparte. Amplasat în partea de nord-vest a municipiului, la extremitatea fostului „Câmp al Poştei”, cimitirul a fost organizat în timpul primului război mondial, pe lângă Spitalul de Contagioşi al Armatei a II-a, care de ocupa de victimele tifosului exantematic şi holerei. Numărul mare de decese a impus înhumarea a peste 2500 de militari şi civili în 50 de gropi comune. La 21 octombrie 1917, medicul Imbert din Misiunea Militară Franceză, în calitate de şef al spitalului, a construit o capelă din lemn care a fost dezafectată în anul 1970. Pe pardoseala de ciment a lăcaşului a fost înscris textul: „Am construit această capelă în amintirea sărmanilor mei colegi şi a tuturor eroilor martiri ai marelui război: ofiţeri, soldaţi, civili, care odihnesc în acest cimitir. Medicul şef al „Lazaretului” – octombrie 1917”.
            Dezafectat şi uitat de regimul comunist, cimitirul va fi reabilitat prin eforturile deosebite ale filialei judeţene Bacău a  Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”, care a iniţiat ridicarea unui monument de cinstire (sfinţit la 19 octombrie 1997) şi a organizat ceremonii religioase şi depuneri de coroane întru cinstirea eroilor care s-au jertfit pentru îndeplinirea unor idealuri care ulterior au fost atât de uşor trecute de vederea…
            Suprafaţa cimitirului a fost diminuată de la 0,8 ha, cât avea în anul 1933, conform planului urbanistic al oraşului, la 0,59 ha  astăzi, prin rectificarea tramei stradale.


            După anul 2000, noua parohie instituită în această parte a oraşului a construit o nouă capelă  în incinta cimitirului, îngrijindu-se de întreţinerea acestui important obiectiv al istoriei Bacăului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu