Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

vineri, septembrie 23, 2011

Echinocțiul de toamnă 2011

       Ca în fiecare an, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180 de grade, are loc echinocţiul de toamnă. Anul acesta, data la care intrăm în toamna astronomică este 23 septembrie, informează site-ul oficial al Observtorului Astronomic  Amiral Vasile Urseanu.
    "Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi punct autumnal, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cereasă a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zileleor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Singurele excepţii la întâlnim în regiunile polare, în zona Polului Nord începând lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primăvară", se arată în comunicatul Observatorului Astronomic.
      Începând de astăzi, zilele se vor scurta, iar durata nopţilor va creşte, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă. Dar până atunci mai este...o toamnă lungă și frumoasă. Să sperăm...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu