Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

vineri, octombrie 26, 2012

Sfântul Dumitru în Bacău

    Astăzi creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru, cunoscut în popor şi sub numele de Sânmedru. Unul din cei mai importanţi şi mai îndrăgiţi sfinţi ai toamnei, acesta este perceput de cele mai multe ori în relaţie cu un alt sfânt important, Sfântul Gheorghe. În credinţa populară, anul este împărţit în vara şi iarna (asemănător cu evoluţiile meteo din ultimii ani!) Dacă Sfântul Gheorghe incuie iarna şi infrunzeşte întreaga natură (fiind pomenit pe 23 aprilie), Sfântul Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă rapid toate plantele. 
   Există credinţa că în această zi căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate vizibil prezenţa...În satele mai izolate se păstrează tradiţia aprinderii focurilor iar femeile  au datoria de a împărţi copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi sau grâu fiert în lapte, pentru sufletul morţilor.
     În judeţul Bacău sunt câteva biserici care astăzi şi-au serbat hramul: biserica “Sf. Dumitru” din cartierul băcăuan "Narcisa" (una din cele mai impunătoare lăcaşuri de cult ridicate după 1990 în zona Moldovei - foto), biserica din cartierul Gherăeşti, bisericile de lemn declarate monument istoric din Negoieşti (comuna Ştefan cel Mare, construită în anul 1806), Motoşeni (1847), Poiana (comuna Livezi, 1814) şi bisericile de zid ridicate în satele Coloneşti (1827), Gherdana (comuna Tătărăşti, 1905) şi Dumbrava – Răchitoasa.


            Noi facem apel din nou la credinţa populară şi sperăm că toamna va fi lungă şi frumoasă, pe măsura mercurului din termometru care se va ridica astăzi spre  18-19 grade.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu