Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

joi, decembrie 01, 2011

Scenariu demografic terifiant pentru Bacău?


      Ultimul comunicat al INS București, dat publicității după încheierea recensământului populației, oferea pentru municipiul Bacău cifra de 148021 recenzări, făcându-se precizarea că aceasta nu reprezintă numărul populației stabile. Cum se calculează însă populația stabilă? Ne ajută mica formulă:
Ps = Pp  + Pa – Pt    unde:
Ps = populația stabilă
Pp = populația prezentă în localitatea de domiciliu la momentul recenzării
Pa = populația stabilă absentă temporar la momentul recenzării
Pt = persoane prezente temporar – reprezintă totalitatea persoanelor care își au domiciliul stabil în alte localități dar care la momentul de referință al recensământului se aflau în clădiri de locuit ale localităților respective. Această populație flotantă, care se afla în Bacău pentru muncă, cursuri, recreare sau în alte scopuri, este inclusă în acei 148021 recenzări ale INS-ului. 
       Dacă luam în calcul aceste "detalii" de calcul, s-ar părea că populația stabilă a Bacăului ar fi de 133700 persoane, adică cu 41800 locuitori mai puțin decât la recensământul din anul 2002 și cu nu mai puțin de 71300 persoane față de 1992! Cu alte cuvinte, o întoarcere în timp, din punct de vedere demografic, la nivelul anilor 1978-1979… Dacă această valoare va coincide cu cea finală oficială, vom asista la o contracţie puternică a bugetului local, cu efecte vizibile asupra proiectelor edilitare, sociale, urbanistice etc, implicit o scădere a atractivităţii oraşului şi diminuarea calităţii vieţii citadine… Să sperăm însă că pe undeva s-a strecurat un viciu de procedură…

 
Foto: Emigrant passengers on board,  pictură deFelix Schlesinger, 1851 (sursa:1st-art-gallery.com)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu