Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

marți, ianuarie 24, 2012

Cum arăta centrul Bacăului acum 50 ani!

Fizionomia Bacăului acum jumătate de secol
    Cu siguranţă, cea mai relevantă fotografie cu zona centrală a Bacăului, realizată în la începutul marilor transformări impuse de Epoca de Aur. Imaginea a fost realizată de F. Dobrescu şi S. Mendrea  în anul 1963, având următorul comentariu: „Privelişte concludentă pentru Bacău 1964. Cvartale noi, cu blocuri moderne şi luminoase, au luat locul maidanelor prăfuite”. După părerea mea, imaginea prezintă o mare importanţă istorică şi urbanistică, fiind reprezentativă pentru una din etapele devenirii sale urbane actuale, în care fizionomia vechiului târg a fost dislocată treptat dar sistematic într-un mozaic destructurat şi nearmonizat arhitectural, trăsături foarte vizibile pentru deceniul 6 şi chiar 7 din secolul trecut.
   Pentru o mai bună localizare am evidenţiat prin săgeţi cîteva obiective actuale dar şi unele locaţii care vor suferi ulterior mutaţii dramatice. Enjoy!

6 comentarii:

  1. Superb! Totusi o mica rectificare, liceul de arta e exact in spatele Palatului, deci exact in zona din afara cadrului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Perfect, aveţi dreptate. Mulţumesc pentru rectificare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot in poza asta e un bloc 'clonat' care nu exista si n-a existat in realitate. In albumul foto original se vede mai usor. Dar se vede bine si in imaginea de fatza.

    RăspundețiȘtergere
  4. În imaginea asta (din albumul ”Județele/orașele patriei”) apare un bloc clonat în photoshop-ul vremii, bloc care n-a existat niciodată acolo.

    RăspundețiȘtergere