Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

sâmbătă, ianuarie 07, 2012

Secretele Sfântului Ioan în Bacău


    Încadrată prea strâns de construcţiile de dată mai recentă, ridicate la intersecţia străzilor Războieni şi Oituz, singurul lăcaş de cult din oraş cu hramul Sfântul Ioan trece de multe ori neobservat de către citadinul grăbit al zilelor noastre. Nemeritat am zice noi, chiar dacă nu se cunosc multe detalii despre istoricul bisericii cu o vechime de două secole. Puţinele surse bibliografice relevă însă câteva aspecte inedite, demne de amintit:
- este cea mai veche biserică din Bacău, după Precista, ctitorie ridicată în vremea lui Ştefan cel Mare, de fiul său, Alexandru (sfinţită la 1 ianuarie 1491). Despre această biserică, cronicarul Costache Radu amintea la 1906, în monografia Bacăul de la 1850-1900, următoarele:
„La 1800, Ioan Mocanu a făcut biserica Sf. Ioan Botezătorul, în zilele P.S.S. Gherasim, episcop al Romanului. N-am putut a mă informa cine era acel creştin Ioan Mocanu. Presupun însă că trebuie să fi fost un răzeş bogat sau un negustor înstărit. S-a făcut apoi zestre bisericii, mai multe case din oraş lăsate prin testament de negustori şi altele date ca danie. Testamentul lui Iamandi sîn Mihalache Margărint din anul 1831 august, glăsuieşte că venitul acelor dugheni ce le lasă bisericii să fie pentru slujbaşii bisericii şi pentru pomenirea lui măcar de patru ori pe an prin parastase; şi că dughenile să nu se înstrăineze. S-a ţinut până astăzi orânduirea testatorului, dar astăzi locul acelor dugheni - căci casele nu mai sunt - s-a vândut cu 8000 de lei.”
    Alte surse merg pe ipoteza că biserica a fost zidită câţiva ani mai târziu,  în perioada 1803-1813, adăugând şi un al doilea ctitor, tot Ioan: preotul iconom Ioan Moisă. Cu toată vechimea apreciabilă, obiectivul religios nu apare însă în lista monumentelor istorice băcăuane.
- înainte de apariţia şcolilor publice, lăcaşul a funcţionat la începutul secolului al XIX-lea, ca un adevărat centru educaţional, în care, fetele şi băieţii au deprins taina slovelor  româneşti. Psaltirea, ceaslovul, rugăciunile şi Evanghelia au reprezentat pentru mulţi copii o primă întâlnire cu miracolul cărţilor.
- în cimitirul bisericii a fost înmormântat Ionică Tăutul, poet şi om politic progresist, autorul proiectului de constituţie din 1822 cunoscut sub numele de „Constituţia cărvunarilor”, prin care se încerca introducerea unui sistem modern de guvernare în Principatele Române.
           Chiar dacă nu mai păstrează integral aspectul iniţial (reparaţii capitale în perioada 1924-1930, consolidări în 1979-1980,  restaurarea întregii picturi în anii 1980 şi 1992, construirea gardului din fier forjat în 1990 ş.a.), prin frumuseţea sobră a arhitecturii şi prin rolul jucat în istoria modernă a Bacăului, biserica „Sfântul Ioan” posedă toate atributele pentru a (re)deveni un obiectiv important pe harta culturală a oraşului. Până la acest deziderat, un cald LA MULŢI ANI tuturor băcăuanilor cu numele de Ion, Ioana, Nelu, Ionuţ, Ionica sau alte nume derivate din acestea!
Biserica "Sfântul Ioan" din Bacău

3 comentarii:

  1. trebuie declarata monument istoric si facuta o statuie a lui Ionica Tautu, caci vorbim de un monument istoric de prim rang care nu a fost valorificat cultural/muzeistic/turistic pana acum! nici nu stiam partea cu mormantul lui Ionica Tautu! - Omul a fost un personaj extrem de important, primul autor de teorie politica romaneasca moderna, liderul carvunarilor, poet etc! Niciun elev nu poate trece Bacul fara sa ii stie numele, si eu un bacauan get-beget habar n-aveam ca are mormantul in Bacau, ba chiar ca a proiectat se pare biserica! - Cineva trebuie sa faca demersuri pentru o statuie in curte si declararea bisericii si incintei din jur monument istorice!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sibisteanu Livia Liliana30 octombrie 2012 la 19:56

    Majoritatea documentelor vorbesc ca Ionica Tautul, trimis de domnitorul Sturdza ca ajutor de capuchehaie la Istanbul, a murit in capitala otomana. Cum de a ajuns trupul lui in Bacau si nu la Botosani, unde s-a nascut, sau la Iasi unde a fost pe rand inginer hotarnic, comis, unde a infiintat in anul 1824 prima masonerie romaneasca "Moldova" si unde a scris proiectul primei constitutii romanesti?

    RăspundețiȘtergere