Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

joi, iunie 28, 2012

Trecător prin judeţ (5): Lacul şi barajul Răcăciuni


Cel mai mare lac din judeţul Bacău, format prin punerea în funcţiune în anul 1984 a centralei hidroelectrice Răcăciuni, cu o putere instalată de 45 MW (două turbine de câte 22,5 MW). Alegerea locaţiei a ţinut cont de existenţa în zonă a celui mai îngust sector al Văii Siretului (2,5 km), cunoscut sub numele de „Defileul” Răcăciuni sau „Poarta” de la Răcăciuni, consecinţă a prezenţei unui orizont de cinerite andezitice, mai rezistente la eroziune. Amenajarea hidrotehnică a avut ca scop producerea de energie electrică, utilizarea apei la irigaţii, reglarea debitului Siretului pentru perioadele de inundaţii sau de secetă.
Suprafaţa acumulării este de 2003,75 ha, volumul util de apă fiind de 60,67 mii mc (locul III în judeţ, după lacurile Poiana Uzului şi Bereşti), datorat în principal aportului Siretului (121, 28 mc/s). Lungimea lacului este de peste 13 km, lăţimea maximă ajungând la aproape 2 km. Adâncimea este de 5,5 m. Amatorii de pescuit se pot delecta cu exemplare de crap, caras, ştiucă, şalău, biban, roşioară, clean, avat, somn ş.a.
Datele tehnice ale barajului: cota la coronament: 133 m, cota amonte: 129 m, cota aval 110,7 m, lungime: 122 m, înălţimea barajului: 29 m,  căderea de apă: 18,3 m, înălţimea digului: 14 m, lungimea digului: 10800 m, lungimea canalului de fugă: 4850 m. Lungimea canalului de derivaţie: 1160 m. Producţia de energie electrică: 112,3 GWh/an.
     Lacul Răcăciuni este totodată cea mai mare suprafaţă lacustră protejată din judeţ, fiind inclus în situl Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhuşi – Bacău – Bereşti”. Datorită procesului de colmatare din jumătatea nordică, lacul reprezintă un habitat ideal pentru avifaună. Partea estică (accesibilă, spre exemplu, pe  tronsonul DJ 252B: Bazga - Răcătău de Jos – Pânceşti) oferă vizitatorilor peisaje remarcabile, cu golfuri sălbatice, a căror versanţi abrupţi ajung la înălţimi de 70-80 m.
.

Un comentariu:

  1. Corbestenii sunt la cca 12 km de aceasta minune hidrotehnica,pentru care suntem mandri ca este in judetul nostru.Demolarea podului de la Rogoaza,pe unde treceam Siretul spre Sascut,a facut ca de atunci,in prezent si-n viitor,sa trecem deseori peste acest baraj.Pe langa intinderea mare de apa,si malurile aprupte si salbatice inspre partea de est,este si un minunat loc de agrement,continuu fiind vizitat de pescari amatori din imprejurimi si chiar unii vin de la Onesti,sau chiar Marasesti.Pentru consatenii mei mai comozi,le recomand sa ajunga la mijlocul barajului Beresti,la capatul satului Rogoaza,aproape unde s-ademolat podul,si exista locuri unde se poate campa,pescui,petrece clipe frumoase la un gratar cu peste,prin grija celui mai experimentat pescar al locului Gudulai zis Chitan.Macar,o data pe saptamana in lunile de vara,la barajul Racaciuni,cat si pe marginea riului Siret,ce este vecinul satelor: Marvila,Scarisoara si Rogoaza se poate petrece clipe placute de vacanta si nu numai.La buna reauzire!

    RăspundețiȘtergere