Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

vineri, octombrie 26, 2012

Capitala regională a Moldovei: 3 variante, un răspuns?


   Pentru iniţiaţi, o analiză sintetică, multicriterială, în vederea fundamentării pe baze ştiinţifice a unei posibile capitale a Regiunii de Nord - Est, sub scriitura inconfundabilă a geografului universitar George Ţurcănaşu, postată astăzi pe pagina personală a unei reţele de socializare:  
   "Dacă ar fi să se ţină cont de teorie şi de practica spatială şi teritorială, şi nu de politichie, Iaşii nu ar trebui sa aibă emoţii în privinţa alegerii sale ca reşedinţă a unei regiuni administrative suprapuse pe actualul areal al Regiunii de dezvoltare NE. Baricentrele ponderate (centrele de greutate) calculate pentru câţiva indicatori ce reprezintă cele mai importante funcţii la nivel teritorial – nr. de firme, PIB, nr. de sucursale bancare, stocul centrelor comerciale (mp), număr de studenţi, număr de medici, stocul de birouri de clasa A şi B+ (mp), număr de pasageri aeroportuari - sunt capabile să releve cu precizie care dintre marile oraşe ale Moldovei centrale si de nord (inclusiv Bucovina) ar fi cel mai potrivit pentru a fi capitala viitoarei regiuni administrative.
   Nimic din prostiile ce le debitează Gh. Flutur sau din aproape-proverbiala centralitate a Bacăului (care e reală doar la nivelul Moldovei apusene) nu e relevat de matematica regiunii analizate. Deşi au fost luate în calcul toate localităţile ce prezintă indicatorii mai sus amintiţi, pentru a nu complica harta, am calculat distanţa către media baricentrelor doar pentru cele trei oraşe care au statut de pol de creştere (Iaşi) si poli de dezvoltare (Bacău şi Suceava)- cf. MDRT. Dintre toate cele trei oraşe, Iaşii este cel mai aproape de baricentrele sectoriale, dar şi de baricentrul general (baricentrul baricentrelor) - exceptie face de la centrul de greutate al traficului aerian, mai apropiat de Bacău. In rest, Iaşii domină copios la toate capitolele (chiar mult mai sever decât arată baricentrul): numărul de firme şi PIB-ul oraşului e cu cca. 40% mai mare, decat al celor două centre urbane luate la un loc, are de 3,5 ori mai multi medici decat Suceava si Bacau, la un loc, de 3,7 ori mai multi studenţi, de peste 5 ori mai mult stoc de birouri clasa A si B+, baricentrul fiind în Letcani, în chiar zona metropolitană ieşeană, chiar şi în retail, unde Suceava este orasul cu cel mai mare stoc/locuitor, Iaşii are mai multi mp decat cele doua orase. Am sa mă opresc aici..."
   P.S.: Ca geograf nu pot decât să fiu de acord. Ca băcăuan hâtru, arunc un ochi şi pe un comentariu făcut  probabil de un locuitor al dulcelui târg : "Eu cred ca Bacăul ar trebui sa fie.. din simplul motiv: ca să facem şi noi, moldovenii, ceva într-un ritm NORMAL!! Ca la Iaşi lucrurile merg.. ca la .. Iaşi.,... Un pietonal se face în 7 ani.. o gară in 20... se fac pietonale unde ar trebui fluidizare şi se fluidizează doar unde e interes pentru un mall sau ceva.. e groaznic.. daca aşa va fi administrată regiunea Moldovei ne ducem Dracului... cu viteză!"

Un comentariu:

  1. Stefan n-a facut decat geografia in dulshele targ; e Buhusan, dar acum e actor la Piatra Neamt :)
    George

    RăspundețiȘtergere