Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

luni, decembrie 17, 2012

Oraşe verzi în România? Hopa!


    În cursul unei ceremonii desfășurate pe 29 noiembrie la Bruxelles, Nantes, al șaselea oraș din Franța ca mărime demografică, a  preluat titlul de „Capitală verde a Europei” de la orașul spaniol Vitoria-Gasteiz. 
   Pentru că şi prin România a început moda oraşelor verzi (inclusiv în Bacău...), nu e lipsit de importanţă să vedem criteriile care au stat la baza deciziei luate de europeni, asta (şi) ca să observăm uşurinţa cu care vehiculăm fără o minimă documentare diverse idei şi concepte de actualitate. Deci:
- toți locuitorii din Nantes se află la mai puțin de 300 de metri de o zonă verde;
- la nivelul anului 2012, fiecărui locuitor îi reveneau 57 mp de spațiu verde;
- oraşul posedă 100 000 de arbori în intravilan;
- 60% din suprafața orașului Nantes  se încadrează în categoria ”open space” (teren agricol, spații verzi);
 - orașul are patru situri Natura 2000 și 33 de zone naturale care prezintă interes din punctul de vedere al biodiversităţii;
- a fost creată o expoziție itinerantă, Aéroflorale II, care ilustrează contribuția orașului francez la cele mai bune practici în materie de mediu și care va face cunoscută distincţia acordată de Bruxelles prin cercetări şi studii în domeniul  biologiei şi ecologiei.
- 15% dintre locuitori folosesc zilnic mijloacele de transport în comun;
-spaţiile verzi din intravilan sunt interconectate într-o reţea verde urbană coerentă şi funcţională;
- oraşul posedă un bogat calendar al evenimentelor incluse conceptului de dezvoltare durabilă.


Context (sursa : ec.europa.eu)
            Premiul „Capitala verde a Europei” se acordă unui oraș de avangardă din punctul de vedere al modului de viață urban cu respect pentru mediul înconjurător. Un grup de experți evaluează orașele pe baza a 12 indicatori de mediu, iar apoi un juriu le evaluează din punctul de vedere al angajamentului lor față de atingerea unor obiective constante și ambițioase vizând ameliorarea mediului și facilitarea unei dezvoltări sustenabile, al acțiunilor lor de comunicare și al măsurii în care pot să servească drept model și să promoveze cele mai bune practici în alte orașe europene. Pe lângă oferirea unor exemple de urmat pentru alte orașe, acest plus de vizibilitate va contribui la îmbunătățirea reputației orașului câștigător, precum și a atractivității acestuia ca destinație pentru cei interesați să îl viziteze, să muncească și să trăiască acolo.
            Din 2010, când a avut loc prima ediție a competiției, cinci orașe au primit titlul de Capitală verde a Europei: Titlul a fost câștigat pentru întâia oară de Stockholm, apoi de Hamburg în 2011 și Vitoria-Gasteiz, Spania, în 2012; Nantes va ceda titlul orașului Copenhaga în 2014.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu