Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

joi, februarie 07, 2013

Bacău şi Iaşi: polarizare regională

    Două hărţi extrem de sugestive, rezultate dintr-o riguroasă cercetare de teren a geografului Adrian Covăsnianu. Ni se relevă capacitatea de polarizare a celor două oraşe mari ale Moldovei prin prisma analizei spaţiale a transporturilor rutiere de persoane. 
Sursa: Adrian Covăsnianu - Regiunile de dezvoltare în România europeană. Între deziderat politic şi realitate teritorială (Iaşi, 2011).
    La final nu mă pot abţine să nu mă întreb (again and again) dacă adevăraţii specialişti în problematica regionalizării (sau în oricare domeniu caracterizat prin acribie) vor fi luaţi  temeinic în considerare pentru  fundamentarea unor decizii politice... 

3 comentarii:

  1. Cu parere de rau va spun ca hartile de mai sus nu sunt facute dupa o "riguroasa cercetare de teren" ci doar dupa una pe autagari.ro Ce va mai place manipularea !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă vă uitați pe acel site, nici măcar 30% din numărul real de autobuze nu este indexat. Cercetarea de teren a necesitat și deplasări în orașele respective pentru a vedea la fața locului numărul de firme de transport, programul curselor, discuții cu dispecerii. Din proprie experiență, vă pot spune că într-o situație asemănătoare, acum mulți ani, când nu exista tehnica foto digitală, singura posibilitate pe care am avut-o la îndemână a fost să notez fluxurile de curse zilnice de pe plăcuțele ruginite ale unor (pseudo)peroane. Cred că afirmația dumneavoastră este puțin malițioasă...

    RăspundețiȘtergere
  3. Fluxurile nu sunt comparabile! Max pt. Bacau 23, Max pt Iasi 44!

    RăspundețiȘtergere