Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

vineri, august 09, 2013

Pas înainte pentru crearea şi modernizarea spaţiilor verzi

       Un proiect privind crearea şi modernizarea spaţiilor verzi în municipiul Bacău, finanţat din fonduri europene, a fost semnat astăzi de primarul Romeo Stavarache şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), Constantin Apostol.
       "Investiţia vizează atât realizarea de noi spaţii verzi şi a aleilor pietonale din zona acestora, dar şi refacerea iluminatului public ori eficientizarea mobilităţii urbane din respectivele zone, lucrări de care va beneficia mai bine de 80% din populaţia municipiului", a declarat primarul Bacăului, Romeo Stavarache.
        Potrivit proiectului, între altele, vor fi creaţi şi modernizaţi 124.367 metri pătraţi spaţii publice, se va pune gazon pe 95.136 mp, realizându-se plantarea a 1.271 de arbori şi arbuşti ornamentali, 1.118 arbori, refacerea a aproape 1.900 metri liniari gard viu şi plantarea cu arbuşti ornamentali a altor 3.811 metri liniari, montarea a 494 de bănci, 338 coşuri de gunoi, precum şi a 217 stâlpi de iluminat concepuţi într-o notă ambientală.
      Proiectul este în valoare de 14.937.961 de lei, din care 98% o reprezintă partea eligibilă finanţată din fonduri europene, 11.999.663 de lei de la Bugetul naţional 2.635.893 de lei şi 298.684 de lei contribuţia administraţiei locale.
        "Bacăul are, în prezent, circa 22 de metri de spaţiu verde pe cap de locuitor, fapt ce ne apropie de media europeană care este de 24 de metri pătraţi. Să nu uităm că în anii 2005-2006, media de spaţiu verde în municipiu era de doar 16-17 metri, ceea ce arată clar preocupările noastre şi în acest sens. Am înfiinţat în ultimii ani două parcuri importante, cel ce împrejmuieşte Catedrala şi cel din zona Bazinului olimpic de înot, concomitent cu întreţinerea şi reabilitarea Parcului municipal, iar în 2012 s-au plantat circa 8.000 de arbori şi arbuşti în diverse zone ale municipiului, program care va continuat, iată, prin noul proiect cu finanţare europeană", a precizat  Romeo Stavarache.
            În municipiul Bacău au mai fost utilizate fonduri europene, în ultimii trei ani, la construirea Pasajului subteran rutier pe sub calea ferată, a Centrului de Expoziţii şi Afaceri, modernizarea Centralei electrotermice prin realizarea instalaţiei de cogenerare, în prezent se lucrează la reabilitarea şi modernizarea pasajelor peste calea ferată Letea şi Mărgineni, concomitent cu refacerea întregului sistem rutier şi ambiental din zonă, conturându-se o centură rutieră interioară ce mărgineşte zona centrală a municipiului, se continuă reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe pe baza unui program pilot ce va permite efectuarea lucrărilor la 100 de asemenea clădiri, urmând ca, în acest an, să fie demarată şi o investiţie vizând implementarea unui proiect destinat timpului liber al băcăuanilor, insula de agrement, precum şi a altuia de ridicare a unui nou Cămin destinat persoanelor vârstnice.
        "Valoarea acestor proiecte depăşeşte 50 de milioane de euro, fapt ce situează municipiul Bacău printre primele din ţară în ceea ce priveşte accesarea şi absorbţia proiectelor cu fonduri europene", a declarat pentru AGERPRES Constantin Apostol, directorul general al ADRNE.
       Potrivit acestuia, la instituţia pe care o conduce municipalitatea băcăuană mai are depuse 43 de noi proiecte diverse de finanţare prin programul Regio ce însumează mai bine 12 milioane de euro.
Sursa: money.ro
Foto: deferlări.ro, megabacau.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu