Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

sâmbătă, martie 26, 2011

In memoriam TEODOR GHEORGHE NEGOIŢĂ

Visul îndeplinit al unei nopţi polare: un băcăuan la capătul lumii.

     Cercetătorul şi exploratorul Teodor Gheorghe Negoiţă, director al Institutului Român de Cercetări Polare şi preşedinte al Fundaţiei Antarctica Română, a fost înmormântat astăzi, la vârsta de 64 de ani,  în Sascut Sat, localitatea sa natală. 
      La data de 21 aprilie 1995, Teodor Negoiţă devenea primul român care atingea Polul Nord, folosind schiurile, în cadrul unei expediţii ruse de cercetare. A pus bazele primei şi unicei staţii de cercetări polare româneşti în Antarctica, Law-Racoviţă.
     De-a lungul carierei sale, a publicat peste 30 de lucrări ştiinţifice, în reviste reprezentative pentru lumea ştiinţifică internaţională şi a contribuit la popularizarea rezultatelor cercetărilor sale prin numeroase întâlniri, simpozioane şi sesiuni de comunicări în ţară şi străinătate.
      A fost decorat de Emil Constantinescu cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer şi de Traian Băsescu, la recomandarea Academiei Române, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comandor (2009).
     Un adevărat exemplu  de curaj şi tenacitate, o viaţă închinată explorării celor mai neprietenoase ţinuturi de pe Terra, pe care  personal, ca împătimit al istoriei marilor descoperiri geografice, îl aşez în marele Pantheon al cercurilor polare,  alături de Roald Amundsen.

2 comentarii:

  1. Incredibil!

    Au trecut patru ani de la "disparitia", intr-o discretie totala, a Dr. Ing. Teodor Gheorghe Negoita, plecat spre alte sfere, in care spiritul sau iscoditor va avea, poate, mai multe sanse de a-si realiza visele.

    Dr, Negoita a fost o forta si o poezie. Si i-a inspirat si pe multi altii...

    La data de 27 ianuarie 2007 a primit, din partea Academiei Romane, Diploma de Merit "pentru merite deosebite in cercetarea tinuturilor polare".

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

    Un grup de colaboratori ai Dr. Teodor Negoita care se straduiesc sa continue cercetarile sale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Astazi, 27 septembrie 2016, ar fi implinit 70 de ani! Dumnezeu sa-l ocroteasca!

    RăspundețiȘtergere