Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

luni, iunie 24, 2013

Reacţia Bacăului la articolul apărut în publicaţia britanică The Sun

     Primarul Romeo Stavarache a reacţionat la articolul apărut în The Sun privitor la oraşul Bacău şi la faptul că economia sa se bazează pe hoţii de carduri din Marea Britanie (clic aici) printr-o scrisoare deschisă adresată ambasadorului Regatului Unit la Bucureşti. Un gest normal, care ar trebui să primească scuzele de rigoare din partea britanicilor.

Iată scrisoarea:

Excelenţei Sale domnul Martin Harris,
ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti

 Excelenţa Voastră

     Mă adresez dumneavoastră din postura de edil al unei comunităţi româneşti, dar şi ca admirator al valorilor trainice pe care democraţia britanică a demonstrat, în decursul istoriei sale, că le cultivă şi le respectă. Vă asigur de întreaga mea consideraţie pentru poporul pe care îl reprezentaţi şi pentru activitatea pe care o desfăşuraţi în România. Sunt convins că veţi înţelege resorturile demersului meu şi că vom reuşi împreună să schimbăm o nedreptate făcută comunităţii pe care o reprezint.
     Pe scurt, cotidianul britanic ”The Sun” a publicat acum câteva zile articolul ”Bacăul s-a îmbogăţit devenind capitala spărgătorilor de bancomate din Marea Britanie”, un demers jurnalistic ce aruncă într-o lumină defavorabilă o întreagă comunitate. Afirmaţia jurnaliştilor britanici este de natură să anuleze demersurile corecte ale mediului de afaceri local preocupat de dezvoltare, dar şi să-i ofenseze pe oamenii acestui oraş, indiferent de condiţia lor socială.
     Oraşul Bacău nu şi-a clădit existenţa şi dezvoltarea din ultimii ani pe seama hoţilor. Nu ne-am ”îmbogăţit”, aşa cum titrează ”The Sun”, din activitatea lor! Economia locală se ridică, anual, la peste două miliarde de euro. Oraşul nostru este unul al oamenilor cinstiţi cărora li se datorează dezvoltarea din ultimii ani. Comunitatea noastră este formată din oameni onorabili, care muncesc onorabil pentru ei şi familiile lor. Cei care au riscat şi au investit, în vremurile dificile ale crizei mondiale, pentru a dezvolta afaceri onorabile, care au creat locuri de muncă şi care plătesc taxe şi impozite nu sunt hoţii de bancomate. Administraţia locală nu dezvoltă proiecte pe seama acestora, ci pe fonduri europene şi cu o contribuţie onestă din partea bugetului local.
     Demersul inexplicabil al jurnaliştilor de la ”The Sun” este o jignire pentru orice membru al comunităţii noastre, pentru mediul de afaceri şi pentru administraţia locală, în egală măsură. Oameni simpli, dar şi reprezentanţi ai investitorilor s-au arătat indignaţi când au aflat din paginile unui cotidian britanic că trăiesc în ”capitala mondială a spărgătorilor de bancomate”. Este neadevărată, nedreptă şi ne aduce un serios prejudiciu de imagine afirmaţia că 75% din economia locului s-ar datora răfăcătorilor, potrivit ziariştilor de la ”The Sun”.

 Excelenţa Voastră,
     Relaţiile dintre administraţia pe care o conduc şi corpul diplomatic al Marii Britanii la Bucureşti au fost în ultimii 11 ani excelente. Permanentul dialog şi deschiderea reciprocă au făcut posibil ca, acum câteva luni, compania SCC, cea mai mare companie britanică privată de IT&C, să investească în oraşul nostru şi să angajeze peste 300 de băcăuani. Totodată, sute de elevi băcăuani studiază în liceele şi universităţile din Marea Britanie. Sunt doar două exemple de bune practici în materie de dialog, colaborare şi normalitate şi cred că aceasta este calea pe care trebuie să o urmăm, împreună, în continuare. Consider că afirmaţiile tendenţioase şi neadevărate ale ziariştilor de la ”The Sun”, care nu au făcut efortul minim de a solicita şi punctul nostru de vedere, crează tensiuni artificiale, inexistente în realitate.
     Sunt convins, domnule ambasador, că veţi găsi o cale pentru a îndrepta această nedreptate făcută comunităţii băcăuane şi vă invit, pe această cale, să ne vizitaţi, să faceţi cunoştinţă cu oamenii, cu mediul de afaceri şi cu administraţia locală din Bacău. Îmi exprim profundul regret pentru neadevărurile apărute în cotidianul ”The Sun” şi vă asigur de profundul meu respect.
 Romeo Stavarache
Primarul municipiului Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu