Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

joi, august 08, 2013

Japonia la noi acasă

    Sâmbată 10 august, ora 18,00, Libraria Glissando și reprezentanții Asociației romano-japoneze Himawari Iași te așteptă cu “Un gând spre Japonia” să facem primii pași în cultura și civilizația niponă. Ca și ,,Seara de carte în pași de trango’’, “Un gând spre Japonia” face parte din seria de evenimente  “Bacăul cultural, Bacăul altfel” menite să aducă în atenția băcăuanilor cultura, să-i atragă spre frumos și nu în ultimul rând sa redescopere lectura. De această data, vi se vor dezvalui tainele ceremoniei japoneze a ceaiului, misterele origami-ului si shodo - caligrafia japoneză, evenimente care vor avea loc atât în librărie cât și afară.
Ceremonia ceaiului reflectă artă, este o trăire rafinată care necesită un deosebit simț estetic. Arta ceaiului reprezintă cultul frumosului, este o taină a armoniei și a purității. Gestica, atenția asupra oricărui detaliu al unui act simplu împins până la perfecțiune permit fiecăruia de a-și găsi liniștea sufletească și de a împărtăși o fericire contemplativă. Ceremonia nu include nici actori, nici spectatori, ci doar ființe, lucruri ce acționează împreună, unul pentru celălalt, cu scopul de a crea o clipă de perfectă armonie.
     Origami constituie arta plierii hârtiei colorate în modele de creaturi vii, obiecte neînsuflețite sau forme decorative abstracte. Formele care pot fi realizate prin această artă sunt legate de imaginația celui care pliază hârtia, dar există și categorii de forme tradiționale care includ flora și fauna.
     Caligrafia japoneză shodō este o ramură a artelor frumoase. Adevarata artă a caligrafiei implică o trăire interioară exact ca un luptator care se pregătește de luptă și iși întâmpină moartea privind-o în față.
    Lumea artelor tradiționale japoneze a reprezentat întotdeauna pentru occidentali o fascinație, iar discipline precum ikebana – arta aranjării florilor, chanoyu – ceremonia ceaiului, origami – arta plierii hârtiei, ikebana – arta aranjării florilor și multe altele au simbolizat elemente ale frumuseții și perfecțiunii japoneze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu