Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

sâmbătă, decembrie 14, 2013

Cazinoul din Slănic-Moldova rămâne în bătaia vântului

     Cazinoul aparţine SC Perla Moldovei SA, care este executată silit de către SC Flora SA pentru o datorie restantă, iar licitaţia de vânzare se face prin intermediul unui executor judecătoresc din Bacău, potrivit economica.net. Imobilul este grevat de sarcini în favoarea SC Rafo SA, precum şi de un drept de ipotecă în favoarea Administraţiei Finanţelor Publice Slănic Moldova. Potrivit legii pentru protejarea monumentelor istorice, clădirile având acest statut, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat, pot fi vândute doar în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune de către Ministerul Culturii ori unităţile teritorial-administrative.
       Ministerul Culturii a refuzat să îşi exercite dreptul de preemţiune şi l-a transferat autorităţilor locale. La rândul său, Consiliul Judeţean a refuzat, de asemenea, să cumpere imobilul, printr-un vot negativ dat în unanimitate de consilierii judeţeni la ultima lor şedinţă, din 29 noiembrie, vicepreşedintele Ionel Floroiu explicând, atunci, că “nu sunt bani pentru o asemenea achiziţie”. În cazul în care Consiliul Judeţean ar fi cumpărat Cazinoul, suma de plată ar fi fost de 1.410.750 lei fără TVA, ori 1.749.330 cu TVA (circa 400.000 euro).
    Cazinoul din Slănic-Moldova a fost ridicat în anii 1892-1894, în stilul “Art Nouveau” după planurile cunoscutului arhitect George Sterian, devenind “inima” staţiunii. Din 1948 în imobil funcţionează Casa de Cultură, dar, de-a lungul anilor, în spaţiile Cazinoului, ce beneficiază de o sală de spectacole, au mai fost deschise biblioteca orăşenească, precum şi unităţi de servicii publice. Cazinoul are o suprafaţă construită de 1.847 mp şi a făcut obiectul a numeroase licitaţii în ultimii ani, rămase fără rezultat, deşi clădirea a fost reabilitată total în anii 1994 -1995.

Un comentariu:

  1. UN LUCRU REAL NICI CONSILIUL JUDETEAN NU ARE NEVOIE DE CULTURA, PRECUM SI MULTI ALTII! CE PRETENTII SA MAI AVEM LA MAGHERNITELE SALVATE DE TERTE PARTI SI NICI MINISTERELE IN DREPT CARE STIU SA DEA CU BATA, DACA NU LE IESE CHETA! ASTA E ROMANIA DE AZI SI MAI SPUNEM CA SUNTEM ROMANI! ROMANI AJUNSI IN PRIGOANA DUPA BANI SI BANII NIODATA NU AU UMANIZAT! DIN RAU IN MAI RAU SI-APIO SA NU MAI VORBIM CA DACA SI UN LACAS DE CULTURA SPRE CIVILIYARE AJUNGE LA PENETRATIA UNUI EXECUTOR FIE DE ORICE NATURA, TOT CU INIMA AFURISITA E! BANII, NU-I MAIO SATURA DUMNEZEU, PE CEI CE S-AU AJUNS! VOR TOTUL DACA SE POATE SI VIATA! NU LE PASA DE PATRIMONIU!

    RăspundețiȘtergere